COLUMN: De generatie met irreëele verwachtingen (theviewconcepts.com)

Zonder belerend over te willen komen, wil ik met de jongere lezers mijn ervaring delen wat betreft een fenomeen typerend voor onze generatie twintigers: the quarterlife-crisis. Waarom onze generatie? Nou, ik heb er mijn (groot)ouders nooit over gehoord. Jij wel? Nu mijn vrienden en ik de 3-0 naderen, heeft bijna iedereen in mijn kring het achter de rug. De één was pas tweeëntwintig, de ander kreeg zijn eerste paniekaanval op het moment dat hij/zij vijfentwintig werd, en weer een ander onderdrukt de angsten nog een beetje tot quarter-life meer op mid-life begint te lijken.

 

 

 

Ik hou niet van generaliseren, maar in een korte column als deze is het helaas noodzakelijk. Kortom: werden jou gouden bergen beloofd toen je het (hoger) onderwijs betrad? Zit je toch met lege handen en over-analyseer je de keuzes die je maakt? Dikke kans dat je dan op een dag in een dergelijke crisis zult belanden, of er misschien zelfs al in bent beland.

Wat mij enorm heeft geholpen is het volgende. Ik was geen voorstander van professionele hulp; ik schrijf al sinds ik een pen vast kan houden in mijn dagboek en heb daarnaast familie en vrienden bij wie ik altijd terecht kan. Ik vond het iets heel ‘westers’, therapie.

Echter, na een nacht te hebben rondgebanjerd bij de eerste hulp, omdat ik dacht dat ik stikte, beval mijn huisarts me om met iemand te gaan praten. Een paniekaanval is andere koek, maar toch dacht ik weer bij mezelf: ik ben gezond, ik woon in Nederland, ik heb een lieve vriend, waarover moet ik dan praten?

Veel.

Met een schaamtegevoel zat ik in de praktijk van mijn therapeut. Heb ik last van een depressie? Zo ja, waarom? Ze stelde me gerust, want haar eerste indruk was dat ik niet rondliep met existentiële problemen. Wel had ik een zelfbeeld in mijn hoofd gecreëerd dat, mede doordat ik gevoelig ben voor invloeden van buitenaf, niet strookte met de werkelijkheid.

Mijn verwachtingen bleken ook irreëel te zijn. De druk die op ons – ambitieuze, Randstedelijke twintigers – ligt, is exorbitant geworden, dikwijls door eigen toedoen. Luister eens naar je ego: wat moet je allemaal van jezelf? Waarom eigenlijk? Is dat werkelijk voor je eigen geluk, of voor het voeden van je ego? Of (en dit is de ergste variant) doe je het voor anderen? Zo ja, doe jezelf en die anderen dan een gunst en haal de druk een beetje van de ketel af.

Het is niet erg dat ik geen gepubliceerde auteur ben, of andere doelen (nog) niet heb bereikt. De mensen die ik ken raken hierdoor niet in mij teleurgesteld, zelfs als ik die dromen nooit waar kan maken. Ze houden toch wel van me.

Als ik terugkijk, ben ik blij dat ik heb gehandeld zoals me dat werd bevolen. Daarom hoop ik dat ik anderen een heleboel zelfhulpboeken en essays kan besparen met mijn volgende, bondige samenvatting:

-Praat met iemand buiten je kring. Het kan verhelderend zijn om met een ander, die ver van je af staat, jouw angsten en onzekerheden te specificeren en helpen oplossen.

-Een leven zonder internet is niet meer voor te stellen, maar probeer als het lukt wat afstand te houden van social media. Het zal je verbazen hoeveel van je ‘eigenwaarde’ je (onbewust) verbindt en vergelijkt met anderen, soms zelf met mensen die je nog nooit hebt ontmoet! Ik heb destijds een jaar lang mijn Facebook-account stopgezet, want ik hou er van om mezelf uit te dagen (een jaar niet roken; een jaar geen seks). Zo rigoureus hoeft natuurlijk niet, maar wees bewust van de beelden die je brein dagelijks absorbeert. Wees lief voor je brein, daag het ook eens op andere manieren uit. Lees een historisch boek, bekijk een documentaire, bezoek een museum. Ik geloof er heilig in dat je eigenwaarde krijgt door te leren, en niet van anderen.

Beeld: Ben Lewis Giles

Bron: https://www.vwmag.nl/onlinemagazine/2017/03/03/de-generatie-met-irreele-verwachtingen-2?rq=elanur%20colak

 

Please follow and like us:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *