COLUMN: DE ILLUSIE VAN EEN VIRTUELE VRIENDSCHAP (theviewconcepts.com)

Ik ben benieuwd wie het volgende heeft meegemaakt: ik zit ’s avonds laat in de trein en er loopt iemand langs die ik tijdens mijn studententijd in Utrecht leerde kennen, maar jarenlang niet meer heb gesproken. We zijn natuurlijk wel bevriend op Facebook, maar in de trein kijkt deze persoon nagenoeg dwars door me heen. Eenmaal thuis zoek ik haar op, want ik ‘volg’ haar niet en zie dus weinig van de dame in kwestie op mijn tijdlijn voorbij komen. Ik besluit dat deze deceptie me nog weinig kan schelen en realiseer me tegelijkertijd dat we voor eeuwig connected zijn totdat één van ons besluit op de knop te drukken om deze virtuele vriendschap te beëindigen.

 

 

Het begrip vriendschap op social media is als vanzelfsprekend heel breed, maar ook buitengewoon interessant. Logisch ook dat wetenschappers hun pijlen anno 2016 op dit fenomeen hebben gericht. Zo ook antropoloog en psycholoog Robin Dunbar, die concludeerde dat we met gemiddeld 150 mensen in ons netwerk casual bevriend zijn. Met casual denk ik aan diegene met wie ik het over het weer en het Songfestival heb. Het lijkt een groot aantal, maar als je collega’s, de vrienden van je vrienden en ooms en tantes die buiten de stad wonen – en je gelukkig maar één keer per jaar tijdens dat familieweekend hoeft te zien –meerekent, kom je makkelijk uit. Uit deze 150 personen maakte Dunbar vervolgens een onderverdeling in: vijf boezemvrienden, tien reguliere vrienden, 35 kennissen en 100 vage bekenden. Ook is er een maximaal aantal aan gezichten waarvan je de naam kunt onthouden: pakweg 1500. Ik vraag me af of Dunbar hier de BN’ers en filmsterren die we op Instagram volgen meerekent, want tegenwoordig lijkt het alsof we meer op de hoogte zijn van hún levens dan die van onze buren.

Natuurlijk moet ik het allemaal niet zo serieus nemen, mogelijk was de vrouw in de trein die me niet herkende doodop en ben ik misschien qua uiterlijk veranderd (een vergelijkbare situatie, doch ietwat pijnlijker overkwam me ook met een one night stand). Maar iemand op deze manier ‘in het echt’ treffen roept bij mij wel vragen op. Toch was de situatie niet dusdanig vervelend dat ik haar uit mijn lijst wil verwijderen.

En hiermee beantwoord ik automatisch mijn eigen vraag: hoe ben ik in vredesnaam aan 500 Facebook-vrienden gekomen?

Geschreven door Elanur Colak

Beeld: Chloe Sheppard

Bron: https://www.vwmag.nl/onlinemagazine/2016/05/16/de-illusie-van-een-virtuele-vriendschap?rq=elanur%20colak

Please follow and like us: