COLUMN: IK CONSUMEER DUS IK BEN (theviewconcepts.com)

Ik heb nooit eerder gepoogd om van zo weinig geld rond te komen als nu. In mijn studententijd leefde ik als een koning vergeleken met mijn huidige toestand. Het gekke is dat het mij voor het eerst geen zorgen baart. Zolang ik de huur en andere vaste lasten kan betalen met mijn horecabaan, en iedere avond wat eten bij elkaar kan sprokkelen, boeit het me niet of ik geld overhoud voor ‘leuke dingen’ of zelfs in het rood sta. Belangrijk om te weten is wel dat ik heb gekozen voor dit leven. Ik zou met mijn academische achtergrond ook ander werk kunnen doen, maar daar word ik ongelukkig van.

 

 

Kortom, ik vind het bevrijdend om relatief arm te zijn en daar tegelijkertijd niet ongelukkig over te zijn. Dit komt mede doordat ik me tegenwoordig bewust afwend voor de verkoopkunsten van bedrijven en invloeden van media (Draag dit! Eet dit! Ervaar dit!), die dicteren waar je geld aan moet uitgeven om je goed te voelen of om erbij te horen. Geluk haal ik uit een boekenkast en werken aan mijn verhalen, waarvoor ik niet meer nodig heb dan een tafel, een stoel en een laptop.

Hoe vaak heb ik in het verleden wel niet in online winkels zitten scrollen, waarmee ik mezelf pijnigde en tegelijkertijd moed insprak met “op een dag verdien je vast genoeg om dit te kunnen betalen”, wetende dat het valse hoop was. Ik heb me er bij neergelegd dat ik hoogstwaarschijnlijk de rest van mijn leven een arme sjappie zal blijven, gezien de onzekerheid die ik verkies boven zekerheid. Toch ben ik liever arm en jaag ik mijn ambities na, dan dat ik me conformeer en een baan van 40 uur aanneem die alle energie en creativiteit uit me zuigt. Het huisje-boompje-beestje ideaal, evenals de consumentenbranche, kan me daarom gestolen worden.

Geloof me, ik houd van kleding, af en toe uitgaan en me dan op te tutten. Wel drink ik amper (scheelt heel wat centen) en wat betreft mijn garderobe heb ik door de jaren heen genoeg tijdloze jurkjes, stappers en sexy haltertopjes verzameld om de weekenden door te komen. Overdag kleed ik me doorgaans casual en voor een simpele spijkerbroek en sweatshirt hoef ik niet wekelijks op shopping spree. Ik heb er niks op tegen als iemand dagelijks veel aandacht besteed aan zijn/haar voorkomen, ik vind het zelfs bezienswaardig als je keer op keer bijzonder voor de dag kunt komen met een originele stijl of een zorgvuldig opgemaakte visage. Maar, in de woorden van Lena Dunham: I’m not that kind of girl. Ik neig dan ook meer naar Janis Joplin dan je gemiddelde Fashionchick.

Ook al leef ik volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ONDER de armoedegrens en woon ik in de duurste stad van Nederland, ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. Ja, ik werk voor weinig in de horeca, maar ik heb een leven waar ik met veel plezier over kan schrijven, en ik denk niet langer: ‘ik consumeer NIET, dus ik ben… niets?!’

Ik ben arm en ik ben.

 

Geschreven door Elanur Colak

Beeld: Michal Pudelka

Bron: https://www.vwmag.nl/onlinemagazine/2016/04/13/ik-consumeer-dus-ik-ben?rq=elanur%20colak

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *