ARTIKEL: Grenzen doorbreken met Chimamanda Ngozi Adichie (theviewconcepts.com)

Een paar jaar geleden gaf de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie een onvergetelijke Ted-talk. Haar speech, getiteld We should all be Feminists, is inmiddels opgenomen in het curriculum van alle zestienjarigen in Zweden. Niemand minder dan Beyoncé nam een sample van de speech op in haar nummer Flawless. Het afgelopen jaar kreeg ik Americanah cadeau en zelden deed een boek mijn visie zo enorm op zijn grondvesten schudden.

 

 

 

In ons land haalde Zwarte Piet de afgelopen jaren headlines, in de Verenigde Staten waren geregeld protesten vanwege politiegeweld jegens onschuldige Afro-Amerikanen, en overal hoor je heftige reacties op de komst van vluchtelingen. In de media wordt terecht de vraag gesteld: is racisme in de westerse samenleving geïnstitutionaliseerd?

Tijdens het lezen van Americanah neig je sterk naar ja.

Het boek heeft twee belangrijke thema’s. Zoals in veel geslaagde romans draait het om een liefdesrelatie, maar het boek gaat vooral over ras – bekeken vanuit het perspectief van een Nigeriaanse vrouw.

De twee belangrijkste personages; de goedgebekte Ifemelu en de charmante Obinze, groeien op in Lagos, waar de Amerikaanse en Britse cultuur zijn stempel net zo hard op heeft gedrukt als op de onze. Nigeriaanse jongeren kijken graag naar Hollywoodfilms, lezen boeken van Graham Greene en dromen er van om op een dag Londen of New York te bezoeken.

Wanneer Ifemelu de kans krijgt om in de VS te studeren, verlaat ze haar thuisland en haar grote liefde Obinze. Hij wordt niet toegelaten in de VS wegens strengere toelatingseisen na 9/11 en besluit naar Groot-Brittannië te gaan. Hoewel hij in Nigeria tot een geprivilegieerde klasse behoort, wordt in Londen zijn waardigheid in alle opzichten van hem afgenomen. Hij mag er niet werken, is na een tijd noodgedwongen dit illegaal te doen, en wanneer zijn visum verloopt zoekt hij zijn heil in een gearrangeerd huwelijk met een Britse staatsburger.

De vraag die ik mezelf continu stelde was: waarom wordt Obinze onderworpen aan zoveel ellende, terwijl anderen, of ze nou Duits of Chinees zijn, die met dezelfde reden naar Groot-Brittannië komen, als expats worden verwelkomd? Waarom worden zij niet als ‘gelukszoekers’ bestempeld?

Het boek wordt van tijd tot tijd onderbroken met een blog-post van Ifemelu, waarin ze het volgende bevraagt; waarom vrouwenbladen steevast blanke covermodellen hebben en zich niet vereenzelvigen met hun diverse groep lezeressen; de gradaties van huidskleur in de Afro-Amerikaanse gemeenschap, diepzwart tot lichtbruin, en hoe lichter je bent hoe mooier je wordt gevonden; hoe blanke mensen zich schuldig maken aan cultural appropriation als ze weer eens een verkleedfeestje hebben, door bijvoorbeeld met een afro op stap te gaan. Adichie geeft de lezer inzicht in interessante en genante situaties, en het knappe is dat ze je – tussen alle ellende door – ook nog aan het lachen weet te krijgen.

Als je naar het nieuws kijkt en de kranten leest lijken de problemen zich op te stapelen. Toch durf ik te stellen dat wij mensen vooruitgang boeken, dat er zelfs hoop is, maar er is veel werk aan de winkel. Laten we dan als eerste allemaal beginnen met het lezen van Adichie.

Geschreven door Elanur Colak

Please follow and like us:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Instagram